Kanske har du sett den här debatten, där Texas guvernör Rick Perry ska berätta vilka tre departement han vill lägga ner om han blir vald till president. Han nämner de första två, och sedan står det still. Han kan omöjligt komma på vilket det tredje är. Säkert kan vi alla känna igen oss i känslan, men hur gör man för att undvika den pinsamma situationen? Här kommer några tips!

1. Använd minnesknep, inte upprepning. Rick Perry försöker flera gånger komma på det tredje departementet genom att ta om meningen från början. Det tyder på att han kan ha lärt in talet genom att upprepa det många gånger för sig själv. Det är ett vanligt sätt att lära in saker, men inte särskilt säkert. När du ska memorera något, fyll det med mening, sammanhang, bilder och känslor. Skapa minnesknep för det som är viktigt genom att använda associationer som en röd tråd till det du behöver komma ihåg. (läs mer om minnesträning)

2. Träna arbetsminnet. Fokus och koncentrationsförmåga går att träna upp. Och den som kan kontrollera sitt fokus brukar klara sig bra även under press. Arbetsminnet tränas när man är fullständigt koncentrerad på en uppgift där man håller mycket information i huvudet. Några exempel är schack, programmering, sudoku, läsning, huvudräkning, dataspelande, memory och koncentrationskrävande sporter. Du kan också träna din viljemässiga fokusering genom meditation och mindfulness.

3. Försök om möjligt att vara utvilad inför en krävande uppgift och undvik stress. Det finns nog fog för misstanken att Rick Perry led av både stress och sömnbrist vid det här tillfället.

3. Behåll lugnet. I de allra flesta fall är det okej att göra misstag. Om man kan slappna av blir det betydligt lättare att hitta tråden igen och komma vidare. Då kan också publiken lättare slappna av, och situationen blir mindre plågsam för alla.