Inre motivation

 

Vad blir skillnaden om du får en belöning för att motionera, ringa ett säljsamtal eller skriva en text, jämfört med att själva springturen, säljsamtalet eller skrivandet blir en belöning i sig?

Att kunna motivera sig själv är en ovärderlig förmåga. Att kunna ändra vanor, ha kul på jobbet och att få gjort det man egentligen vill få gjort. Men hjärnans inbyggda belöningssystem jobbar inte alltid åt det håll vi vill. Hjärnan dras till snabba belöningar och älskar sötsaker, gamla vanor och att skjuta upp krävande uppgifter.

Det räcker inte alltid med mål

För att komma till rätta med det här jobbar vi ofta med mål. Vi börjar springa med målet att gå ner 5 kg eller klara ett visst lopp, vi har mål för hösten eller året och vi har kanske dagsmål eller säljmål på jobbet. Det här är utmärkt. När du kryssar för något på att-göra-listan, når ett mål (eller närmar dig ett!) och ser målbilden framför dig sätter hjärnans belöningssystem igång, dopamin frigörs, vi mår bra och ökar chanserna att lyckas.

Men för att nå en långvarig förändring, och fortsätta känna motivation och inspiration är det inte säkert att det här räcker. Vi behöver även hitta den inre motivationen

Vad är inre motivation?

Jag hade en gång en kollega som sa: ”Nu ska jag belöna mig själv med att ringa ett säljsamtal!”.  

Vi kan ringa ett säljsamtal för att få belöningar i form av lyckad försäljning, provision, bonus eller poäng i säljtävlingen. (Vilket är betydligt bättre än att att ringa det motvilligt, för att man måste). Men vi kan också ringa det för att vi tycker det är kul, för att det tillfredsställer våra behov av nyfikenhet, utmaning och utveckling. Det ökar chanserna att både lyckas bra och att trivas med det man gör. Enkelt uttryckt, istället för att göra något för att få en belöning efteråt, blir själva aktiviteten i sig en belöning. Vi springer inte för att nå vårt mål, vi springer för att vi har längtat efter det hela dagen.

Yttre och inre motivation

Yttre motivation: Vi känner oss motiverade att göra något för att få en belöning eller undvika en bestraffning. Du kanske städar hemma för att slippa vada i dammråttor och bli betraktad som oansvarig. Du kanske klättrar högst upp i ett äppelträd för att få tag på det där stora, röda äpplet du fick syn på. Du är beredd att anstränga dig eftersom belöningen efteråt är värd besväret. När vi drivs mycket av yttre motivation tenderar vi att fokusera mer på belöningen än på uppgiften i sig.

Inre motivation. Här känns aktiviteten belönande i sig. Den är kanske intressant, meningsfull eller utvecklande. Du städar hemma för att du njuter av att göra fint, eller klättrar upp i det där äppelträdet för att du blir sugen på att se om du klarar av det. Äpplet är bara en bonus. När vi drivs av inre motivation är vi ofta mer engagerade i uppgiften och känner större stolthet och glädje i det vi gör.

Självbestämmandeteorin – vägen till inre motivation

Självbestämmandeteorin  (Self-determination theory, SDT) har utvecklats av psykologerna Edward Deci och Richard Ryan. Teorin utgår ifrån att människor har tre grundläggande psykologiska behov som skapar inre motivation: kompetens, autonomi och tillhörighet.

 1. Kompetens. Vi känner att vi gör ett bra jobb, får använda våra kunskaper och styrkor och får positiv feedback. Vi fortsätter också att utvecklas och klara nya utmaningar. Vi drivs av en vilja att bli bättre och att bemästra något.
 2. Autonomi. Vi har en viss frihet och självständighet i det vi gör, och kan ta beslut inom de områden som rör oss.
 3. Mening och tillhörighet. Det finns en meningsfullhet i det vi gör, vi ser vår del i helheten, känner tillhörighet och får bra respons av människor omkring oss.

Hur hittar man inre motivation?

Så hur gör man för att hitta den inre motivationen? Hur gör man för att börja älska en uppgift eller en aktivitet? I vissa fall kommer det nästan automatiskt, och i vissa fall kan det vara en bättre idé att prova en annan aktivitet eller leta ett nytt jobb. Men de mesta ligger någonstans mitt emellan. Vi kan hitta knep att sätta fart på den inre motivationen, så att vi får den aktivitet vi vill göra att inspirera och motivera oss ännu mer.

 • Hitta din kompetens. Se hur du kan använda dina styrkor ännu mer och skapa förutsättningar för att göra något som du är riktigt nöjd med. Och lägg märke till det du är bra på! 
 • Utvecklas. Försök också få uppgiften att hamna på rätt nivå, med lagom dos utmaning. Hitta sätt att lära dig något nytt och klara nya utmaningar, utan att det hamnar på en alltför stressande nivå. 
 • Ta bort hinder. Försök få bort det som hindrar dig från att komma in i flow. Det kan vara ständiga störningar och avbrott, prestationsångest eller att uppgiften känns odefinierad och otydlig. Gör vad du kan för att göra uppgiften mer konkret, att du vet vad som förväntas av dig och vad du vill åstadkomma.
 • Förtydliga ditt ”varför”. Om du mest arbetar för att få lön, tränar för att du borde, eller studerar för att du måste, fundera på om du kan hitta en starkare och mer inspirerande anledning. Vad kan det här ge dig och andra?  Vilken utveckling kan det leda till?
 • Sätt fart på hjärnans belöningssystem genom att förknippa uppgiften med tex gemenskap, överraskningar, stolthet och att se framsteg. När det gäller tex fysisk aktivitet kommer hjärnan efter en tid börja förknippa detta med endorfiner och andra belöningsämnen, vilket automatiskt blir en stor hjälp på vägen.

Kombinera inre och yttre motivation

Kan man kombinera den yttre motivationen (belöning när man lyckas med något) med den inre (njutningen när man genomför något)?

Absolut. Men det gäller att göra det på rätt sätt. Det finns en hel del forskning som visar att yttre motivation kan minska den inre motivationen. Om någon börjar betala eller belöna oss för att göra något vi tycker är roligt, så förflyttas motivationen och vi riskerar att tappa bort den ursprungliga glädjen.

Inre och yttre motivation går ofta in i varandra och vad som fungerar kan skilja mellan olika personer och situationer. Men här är några tips om hur du kan tänka för att använda inre och yttre motivation.

 • Använd yttre motivation som igångsättare. Vill du ändra en vana? Att göra det konkret, sätta upp tydliga mål, milstolpar och lägga in gott om belöningar kan hjälpa till att få igång vanan.
 • Använd inre motivation för att hålla igång vanan. Fortsätt gärna med mål och delmål om det stärker känslan att du går framåt. Men försök också hitta glädjen och njutningen i aktiviteten. 
 • Använd yttre motivation till lätta/tråkiga rutinuppgifter som måste göras. Här fungerar mål, poäng, tävlingar, bonusar och belöningar utmärkt för att göra oss mer effektiva och göra uppgiften roligare.
 • Hitta inre motivation för mer avancerade uppgifter. Till exempel uppgifter som innefattar problemlösning, analyser och skrivande. Här är den inre motivationen klart viktigast, och har stor betydelse för vår kreativitet och effektivitet. 

Du kanske också gillar:

Boka en föreläsning om hjärnan

En inspirerande föreläsning om hjärnan, motivation & kreativitet.

Föreläsare hjärnan & distansarbete
Föreläsare hjärnan på jobbet
Föreläsare kreativitet
Föreläsare retorik

Konsten att få hjärnan att göra som du vill

Ny bok!

Konsten att få hjärnan att göra som du vill

Motivation - Vanor - Kreativitet - Fokus - Lugn

Boken är fylld av tips på hur du får hela hjärnan att dra åt samma håll, skapar mer flöde och gör livet enklare.

Läs mer om boken >>