Nu har jag åter hållit kursen i kreativ retorik, och det är lika roligt varje gång. Att jobba med kreativiteten,  närvaron och improvisationsförmågan i en talarsituation öppnar upp helt nya möjligheter. När man har stärkt den kompetensen kan man känna sig riktigt trygg på scen. Man kan möta det som händer med humor och närvaro. Och när man ska hålla en presentation kan det som bekant hända en hel del; man tappar bort sig, får en oväntad fråga, tidsramarna ändras plötsligt eller tekniken strular så man inte kan använda sin powerpointpresentation.

Hur kan man då öva upp den här kompetensen?

  1. Träna fokus, arbetsminne och närvaro. Att vara fullständigt närvarande här och nu innebär att man kan fokusera på rätt saker, och inte distraheras av någon som gäspar i publiken eller att man själv kommer av sig. För att öva upp detta kan man ta hjälp av mindfulnessövningar, eller aktiviteter som kräver ens fulla koncentration.
  2. Träna kreativiteten – det vill säga hjärnans förmåga att ta nya vägar. Läs mer om det under kreativitet och kreativitetsövningar.
  3. Bli medveten om dina tankar – och lär dig styra dem. Kommer det tankar om nervositet, oro eller dömande om den egna prestationen? Lär dig att upptäcka dem, acceptera dem och sedan släppa dem och fokusera över på något viktigare – till exempel det du ska säga och dem du talar till.
  4. Sist men inte minst, ta alla tillfällen att stå på scen och tala inför andra, och se till att du har kul när du gör det!

Läs mer om kursen i kreativ retorik