Konsten att få hjärnan att göra som du vill

 

Vår hjärna är fantastisk. Den kan ta till sig enorma mängder kunskap och tänka ut mål, planer och kreativa lösningar. Samtidigt kan den gladeligen börja motarbeta oss. Hur får vi den egentligen att göra som vi vill?

Den här boken är fylld av tips på hur du får hela hjärnan att dra åt samma håll, skapar mer flöde och gör livet enklare.

Bokens fem kapitel är:
1. Få en ny förståelse för din hjärna
2. Hitta motivation, inspiration och flow
3. Skapa de vanor du vill ha
4. Bli kreativ när du vill vara det
5. Bli lugn och fokuserad när du vill vara det

Varje kapitel avslutas med praktiska exempel på hur du går till väga för att till exempel ändra en vana, hitta mer motivation i jobbet eller träningen, komma igång med en kreativ uppgift, hantera en stressig dag, komma upp ur sängen i tid eller skapa flow.

Gabriella Wejlid är en inspirerande föreläsare och författare som har skrivit flera böcker om hjärnan. Hon har i 15 års tid spridit kunskap om hur vi ökar vår kreativitet, hittar större fokus och får hjärnan att göra lite mer som vi vill.

Bläddra bland bokens kapitel:

Kapitel 1: Få en ny förståelse för din hjärna

I det här kapitlet tar vi en närmare titt på vår fantastiska hjärna, dess inbyggda drivkrafter och dess belöningssystem. Vi ser vad som driver oss framåt och vad som ger oss lycka och njutning.  Vi ser också hur vårt belöningssystem kan utnyttjas och hur hjärnans funktioner ibland kan hamna i konflikt – och börja dra åt helt olika håll.

Kapitel 2: Hitta motivation, inspiration och flow

Motivation kan kännas nästan mystiskt. Ibland finns den bara där. Vi engagerar oss i ett projekt, har fullt flöde i jobbet eller längtar till nästa träningspass. Vi kan göra en hel del för att förstärka den här motivationen och ta bort hinder för den. I det här kapitlet tittar vi närmare på inre och yttre motivation och hur vi förbättrar förutsättningarna för motivation inom ett visst område.

Kapitel 3: Skapa de vanor du vill ha

Vanor. De där små, i bland knappt märkbara sakerna vi gör varje dag och som på sikt formar våra liv. Det är till stor del dina vanor som avgör om du når dit du vill, oavsett om det handlar om ett storslaget mål eller en mer stilla längtan efter att må lite bättre eller få mer tid över. I det här kapitlet kommer vi titta på hur vi kan få belöningssystemet att arbeta med oss i stället för emot oss, hur vi får hela hjärnan att dra åt samma håll och kan skapa de vanor vi vill ha.

Kapitel 4: Bli kreativ när du vill vara det

För att hitta nya lösningar behöver vi full tillgång till vår kreativitet. Det är med kreativitet vi kan bryta vanor och mönster, utforska nya tankespår och upptäcka de där smarta knepen som gör allting lättare. Det kan handla om att upptäcka en värdefull idé, lösa ett vardagsproblem eller att få ihop familjens olika viljor på semestern. Att skapa, upptäcka och hitta lösningar är dessutom något vi mår bra av. I det här kapitlet ser vi hur vi kan stärka kreativiteten och plocka fram den när vi behöver den.

Kapitel 5: Bli lugn och fokuserad när du vill

Att hitta lugn och fokus är en av våra stora utmaningar idag. Vi översköljs av distraktioner, notiser och enorma mänger information. Hur gör vi för att fokusera på det vi vill fokusera på, hitta lugnet och ladda batterierna? Går det att bara byta läge, och på kommando gå från stressad, splittrad och irriterad till fokuserad, inspirerad och lugn? Det finns en del svårigheter här, men också en hel del som kan hjälpa oss på vägen. Det kommer vi att titta vidare på i det här kapitlet.

Köp boken här:

Bokus »
Adlibris »