Minnesträning kan förbättra minnet

 

Minnesträning kan vara allt från att träna upp arbetsminnet till att hitta smarta minnesstrategier för det man vill komma ihåg. Här kommer en guide till hur du kan få ett ännu bättre minne!

Minnesträning är för alla

Forskning har visat att minnesträning kan ha positiva effekter på både unga och äldre vuxnas kognitiva förmåga. Genom att använda minnesknep och smarta strategier kan vi också snabbt bli bättre på att minnas namn, lösenord, fakta eller vad det nu är vi tränar på.

För att förstå hur minnet fungerar behöver vi först skilja på arbetsminnet och långtidsminnet:

Arbetsminnet – hjärnans tillfälliga arbetsyta

Arbetsminnet hanterar det du håller i huvudet just nu, och är mycket begränsat. Man kan bara hålla ett visst antal saker i huvudet samtidigt, och de finns bara där så länge vi aktivt tänker på det.

När vi blir avbrutna, eller fokuserar på något annat, kan det som nyss fanns i arbetsminnet bli som bortblåst. När vi tänker ”jag måste komma ihåg att ringa det där samtalet sen” har vi det ofta bara i arbetsminnet, och tanken försvinner alldeles för lätt.

Minnesträning för arbetsminnet

Arbetsminnet går till viss del att träna upp. Vi kan också hitta sätt att hantera arbetsminnet smartare.

  • Vi tränar arbetsminnet när vi är fullständigt koncentrerade på en uppgift där vi håller mycket information i huvudet. Några exempel är schack, programmering, sudoku, läsning, huvudräkning, dataspelande, memory och koncentrationskrävande sporter.
  • Vi hanterar arbetsminnet smartare genom att minska onödiga störningar, ha en bra planering och ge hjärnan en balans mellan ansträngning och vila.

Långtidsminnet – hur vi får saker att fastna

När man ska komma ihåg något lite längre räcker inte arbetsminnet till. För att verkligen minnas något behöver vi placera det på ett bra sätt i långtidsminnet. Det bästa är om vi redan från början placerar informationen så att den blir lätt att hitta. Så att säga i rätt hylla i rätt pärm i minnesarkivet. Till det kan vi använda minnesknep och minnesstrategier.

Övningar med minnestekniker

De tre budorden för ett superminne är att associera, visualisera och placera. När vi ska komma ihåg en kod associerar vi ofta till andra siffror, exempelvis ett årtal. När vi gör detta kopplar vi samman den nya informationen med något som redan sitter stadigt på plats i hjärnan. Vi hänger helt enkelt upp koden på en färdig ”minneskrok”. För att förstärka den här kopplingen ännu mer kan vi även skapa en stark och intressant mental bild av vår association.

Så här använder du minnestekniker:

1. Association – Koppla ihop information

  • Tänk på något du redan känner till som liknar eller påminner om det du vill minnas.
  • Skapa en koppling mellan den nya informationen och något bekant. Till exempel, ska du minnas namnet ”Oscar,” tänk på Oscarsgalan, och föreställ dig hur personen håller en guldstaty.

2. Visualisering – Skapa en mental bild

  • Skapa en tydlig bild i ditt huvud som representerar det du ska komma ihåg.
  • Gör bilden så levande som möjligt med färger, rörelse eller detaljer. Ska du komma ihåg en ”äppelpaj,” kan du tänka dig att du ser, luktar och smakar en ångande varm paj.

3. Placering (Loci-metoden) – Placera ut bilderna mentalt

  • Föreställ dig en välbekant plats, som ditt hem, och ”placera” de olika minnesbilderna i olika rum.
  • Om du till exempel ska komma ihåg en inköpslista med mjölk, bröd och äpplen, kan du tänka dig mjölkpaket på köksbordet, en brödkorg i hallen och en skål med äpplen i vardagsrummet.

Genom att kombinera dessa tekniker förstärker du minneskopplingarna, vilket gör det lättare att snabbt och effektivt plocka fram informationen när du behöver den.

När du gör dessa nya associationer i hjärnan händer samtidigt något mer. Du skapar en helt ny bild och gör en helt ny koppling. Det här tränar upp din förmåga att snabbt associera och använda din kreativitet. Det är också utmärkt minnesträning, eftersom din hjärna blir mer van vid att använda minnet.

 

e-kurs i minne- och hjärnträning

Vill du träna hjärnan, lära dig minnesstrategier och öva praktiskt? Gå en e-kurs i minne- och hjärnträning! "Hjärnboken.se" är en inspirerande e-kurs med kunskap, spel, övningar och tekniker. Du får bland annat öva på att memorera namn, koder och siffror,  och kan följa dina framsteg.

Till e-kursen i minne och hjärnträning >>

 

Seminarier för företag och skolor:


 

Bakgrund: vad är minnesträning?

Minnesträning handlar om att förbättra minnesförmågan genom övningar som tränar hjärnans olika delar. Intresset för minnesträning har ökat i takt med att forskning visar på hjärnans förmåga att förändras och anpassa sig genom neuroplasticitet – hjärnans förmåga att omforma sig och skapa nya kopplingar.

Referenser

  • Nyberg, L., et al. (2012): En studie om hur minnesträning kan påverka hjärnans plasticitet visar att olika typer av träning kan aktivera hjärnans prefrontala cortex och hippocampus, områden som är centrala för minnet. Forskarna betonar att träningen bör vara varierad och anpassad efter individens behov för bästa resultat. (Nyberg et al., 2012)
  • Jaeggi, S. M., et al. (2008): En ofta citerad studie där forskarna undersökte effekterna av arbetsminnesträning och fann att det ledde till förbättringar i flytande intelligens (gF), vilket är en typ av intelligens kopplad till problemlösningsförmåga och logik. Detta stöder idén att arbetsminnesträning kan ha positiva effekter på bredare kognitiva funktioner. (Jaeggi et al., 2008)