”Jag är ju ingen talare men….”. Den klassiska inledningen visar hur vi tror att vissa föds till talare; karismatiska, roliga och trygga. Medan andra mest blir nervösa. Men det är få saker man föds till. Det mesta handlar om övning, tankar och inställning! Vill du tycka att det är tryggt, givande och kul att prata inför publik? Följ dessa retoriktips och börja träna!
10 Retoriktips
1. Vill!
Ett välbeprövat knep för att bli bra på bild är att vilja vara med på bilden. Samma sak gäller när man står på scen. Bestäm dig för att du just nu vill stå på scen, och att du vill dela med dig av din kunskap, sälja in något eller hedra någon med ditt tal.
2. Sätt ett mål!
Bestäm vad som är syftet med presentationen. Och släpp fokus på dig själv här. Målet ska inte vara att ”vara bra” eller att ”överleva”. Utgå från publiken istället! Vad vill du ska ha hänt efter din presentation? Är ditt syfte att informera eller inspirera? Vad ska publiken veta efter ditt tal? Vad ska de känna? Vad ska de göra?
3. Förenkla, förenkla!
När du gör ditt manus, gör det enkelt! Börja med att skriva ner huvuddelarna. Sedan kan du fylla på med detaljer. Använd stödord och bilder. Skriv inte ner allt ordagrant, då kommer ditt fokus ligga mer på att komma ihåg manus än att vara närvarande med publiken.
4. Öva!
Träna på att prata fritt utifrån dina stödord, och att använda kroppsspråk, röst och pauser för att betona det som är viktigt.
5. Var nervös!
Är du nervös? Bultar hjärtat, darrar händerna, är munnen torr? Bra, du laddar. Bara tillåt det. Acceptera det. Så fort du slutar göra motstånd och istället accepterar nervositeten kan hjärnan släppa lite av sitt fokus på den, och istället fokusera över på det du ska göra.
6. Ha en backup-plan.
Ta med en lapp med stödord som du lägger lätt tillgänglig om du kommer av dig. Ha vatten till hands om du blir torr i munnen. Ha en extra övning eller ett diskussionsämne redo om du skulle behöva fylla ut tiden.
När du behöver ta till en backup-plan, gör ingen stor sak av det. Ingen tycker det är konstigt om du kikar lite i manus.
7. Fokusera på publiken!
När du står framför en publik är deras fokus på dig. Då ska ditt fokus så klart vara på dem! Du är där för att ge dem något; kunskap, information, glädje, inspiration… Uppmärksamma dem, se till att de mår bra och hänger med. Och prata till människor, inte till ”publiken”. Det är rätt trist att stå och prata rätt ut i luften eller till en anonym massa. Vänd dig till människor i massan istället, se dem i ögonen, berätta saker för dem som du skulle göra till en vän.
8. Överdriv!
Ofta underdriver vi vårt kroppsspråk, vår energi och vårt engagemang när vi talar inför en grupp. Vi talar mer entonigt och tillbakahållet än vanligt, och vet inte vad vi ska göra av armarna eftersom vi inte riktigt vågar använda dem. Gör tvärtom istället! Plocka fram ännu mer energi, närvaro och engagemang och använd hela ditt kroppsspråk. (Men prata gärna lite långsammare än vanligt).
9. Utmana dig själv!
Berätta personliga exempel, måla upp mentala bilder och liknelser, gör något oväntat, avstå från powerpointen (eller släck ner den då och då), våga visa känslor, improvisera eller prata fritt ur hjärtat.
10. Godkänn dig själv efteråt!
Kanske viktigaste av allt. Känn dig nöjd. Belöna hjärnan och lyft fram det som gick bra. Du behöver inte fundera på vad du glömde säga eller vad du ska göra bättre nästa gång. Om du fokuserar på det som gick bra kommer du att känna dig tryggare och ha roligare för varje gång – och automatiskt bli bättre.
Du kanske också gillar: