Är mitt uppe i en intensiv seminarievecka med kreativitetsseminarier runt om i Sverige. Den mesta tiden sitter jag på tåg, med seminarier som lysande höjdpunkter däremellan. Det som gör föreläsandet så kul är några enkla knep som sorterar bort det förutsägbara:

Skippa powerpointen, släpp självfokuset och upptäck publiken!

Istället för att fråga sig ”hur kan jag bli en fantastisk föreläsare, underhålla och glänsa?” är det mycket roligare att fråga sig hur kan jag låta publiken vara fantastisk, underhålla sig själva och varandra, och verkligen få glänsa? Lyckas man med det kan man nästan skapa en omvänd stå-upp-show. En där det är publiken som underhåller. Då börjar det bli riktigt roligt, spännande och givande för alla.

Retorik handlar om att inte bara sända UT ett budskap, utan att se till att budskapet också når IN. Men jag vill inte bara att mitt budskap ska gå in, jag vill att något ska hända på riktigt. Att människor ska utforska, använda och utveckla sin egen kreativitet. När jag går från ett seminarium och känner mig riktigt underhållen av en fantastiskt kreativ publik, då har jag lyckats.

Så vill du ha roligare som chef, kollega, familjemedlem eller vän? Få andra att glänsa! =)