Jonglera för hjärnan

Alla kan lära sig jonglera! Några minuters jonglering är en perfekt paus under dagen. Du får igång lite rörelse och cirkulation, och du behöver släppa alla tankar och vara fullt närvarande i jongleringen. Har du inte lärt dig jonglera ännu? Grattis! Själva inlärningen är den bästa hjärnträningen. 

Tricket för att lära sig jonglera är att ta ett steg i taget. Träna in varje steg i lugn och ro, så att de nya tankebanorna hinner skapas. När hjärna, ögon och händer har vant sig vid ett mönster, kan man lägga sitt fokus på nästa steg. Här kan man verkligen märka hur hjärnan bygger nya kopplingar och mönster medan man övar.

Här nedan visar jag steg för steg hur man lär sig jonglera!

Hur lång tid tar det att lära sig jonglera?

Att lära sig jonglera går ofta fortare än man tror. Många lär sig på 1-2 timmar! Men det gäller att lära sig rätt teknik från början. Följ den här guiden för att hitta tekniken.

En liten påminnelse – se upp för fusk-jonglering

Kanske har du provat att jonglera förut, men då kastat bollarna i en cirkel, genom att snabbt flytta över bollen från den ena handen till den andra. Har man gjort det kan man märka att det är nästan omöjligt att låta bli. Det är en intressant upptäckt i hur hårt mönster kan sitta och hur svårt det är att bryta ett mönster och träna om. Fokusera lite extra på att träna bort det här mönstret i början.

Jongleringsguide för att lära sig jonglera

Jongleringsguide – hur man lär sig jonglera

Så, då sätter vi igång! Ta ett steg i taget, och se till att tappa bollarna mycket i början (ja, du läste rätt!). Dels för att fokusera på kasten till att börja med, och dels för att släppa rädslan för att ”misslyckas”. Dessutom gör allt upp-plockande av bollar att jongleringen även blir ett fysiskt träningspass.

STEG 1: Jonglera med 1 boll

Börja med en boll. (Ja det låter för lätt, men hoppa inte över det här steget. Att träna in rätt rörelse från början gör det betydligt lättare senare.)

Kasta upp bollen i ögonhöjd och försök hålla händerna någorlunda i midjehöjd. Kasta från den ena handen till den andra, och sedan tillbaka igen. Titta rakt fram, i toppen av bollens bana, inte ner på händerna. När du känner dig helt van vid den här rörelsen går du vidare till steg 2.

Jonglering steg 3

STEG 2: Jonglera med 2 bollar

Håll en boll i varje hand. Kasta den första bollen, när den är i ögonhöjd kastar du den andra.

I början kan du fokusera på kasten och låta bollarna falla till marken. För att få in rätt takt, kan du säga ”kast, kast, duns, duns”. Tänk på att titta rakt fram och inte ner på händerna.

Gör sedan samma sak, men börja fånga bollarna också. Säg ”Kasta, kasta, fånga, fånga”, så får du rätt takt.

Jonglering steg 2

STEG 3: Jonglera med 3 bollar

Håll två bollar i den ena handen och en boll i den andra. Kasta en av de två bollarna. När den är i ögonhöjd kastar du bollen i den andra handen, och sedan den tredje bollen. Få in takten först och säg ”kasta, kasta, kasta”. Gör det här från båda hållen. Alltså att du kan börja med två bollar både i vänsterhanden och i högerhanden.

Jongering steg 3

 

Fortsätt nu på samma sätt, men så fort en boll landar i handen kastar du upp den igen. Du jonglerar!

 

annons jongleringsbollar

 


Du kanske också gillar:

Konsten att få hjärnan att göra som du vill

Ny bok!

Konsten att få hjärnan att göra som du vill

Motivation - Vanor - Kreativitet - Fokus - Lugn

Boken är fylld av tips på hur du får hela hjärnan att dra åt samma håll, skapar mer flöde och gör livet enklare.

Läs mer om boken >>