Hur hittar man motivation på jobbet?
Kanske har du tappat motivationen för ett jobb som tidigare kändes kul och intressant, kanske har du ännu inte hittat motivation på jobbet. Eller så kommer och går motivationen lite som den vill.
Ena dagen är du som uppslukad av det du gör. Tiden försvinner och du glömmer att äta lunch eftersom du är mitt uppe i att hjälpa en kollega med ett knepigt problem. Du börjar engagera dig i situationen, utmanas av problemet och plötsligt har hela förmiddagen gått. Nästa dag börjar du titta på klockan redan vid tio. Du har en gedigen lista på saker som du borde ta tag i, men känner ingen lust eller inspiration. Är det inte lunch snart?
Den här artikeln är ett utdrag ur boken Konsten att få hjärnan att göra som du vill. Vi kommer att titta på vad som kan vara orsaken till att man saknar motivation, och 10 sätt att få tillbaka den!
”Jag känner ingen motivation på jobbet!”
Ibland känner man helt enkelt ingen motivation alls. Det kan finnas många anledningar till det, både på arbetsplatsen och i livet i övrigt. Här är några av de vanligaste orsakerna till att inte känna motivation på jobbet.
- Stress. En hög arbetsbelastning under lång tid kan vara förödande för motivationen.
- Detaljkontroll. Ett visst mått av frihet och självbestämmande behövs ofta för att känna riktig motivation.
- Stagnation. Man känner inte att man utvecklas, går framåt och får nya intressanta uppgifter.
- Dålig arbetsmiljö. Konflikter eller en brist på kommunikation och gemenskap.
- Att inte få bidra. Att inte få använda sina styrkor och sin kreativitet för att bidra och känna meningsfullhet.
- Värderingar som krockar. Att företagets värderingar och visioner inte stämmer överens med ens egna.
- Livet i övrigt. Ibland händer saker i livet, vi råkar ut för kriser, stress och ohälsa. Fundera på om det finns saker du kan göra något åt, eller om du har möjlighet att anpassa jobbet efter din nuvarande livssituation.
Känner du ingen motivation alls på jobbet kan det självklart vara en anledning att se över din situation och yrkesroll. Men om du ändå vill stanna på arbetsplatsen finns det mycket du kan göra, justera och fundera över för att öka motivationen.
Titta igenom punkterna nedan och se vad som skulle kunna ge just din motivation en skjuts framåt.
10 sätt att hitta motivation på jobbet
Använd listan som inspiration och plocka och välj vad som är relevant för dig, utifrån din situation och yrkesroll. Du behöver inte göra allt och uppfylla varje motivationskriterium.
Kan du bara förbättra några av punkterna kan det göra stor skillnad för din motivation.
1. Hitta meningsfullhet
Vi behöver veta varför vi gör något. Hur påverkar du och ditt arbete kollegor, kunder, patienter eller samhället? Se om du kan stärka känslan av meningsfullhet. Kanske kan du hitta på en egen drivkraft. Vad kan och vill du bidra med i din yrkesroll?
2. Förstärk det trevliga!
Säkert har du stunder i ditt arbete saker som bara känns trevliga, givande eller värdefulla. Kanske njuter du av att du får vara mycket utomhus, av fikan med kollegorna eller uppgifter som känns avslappnande och nästan meditativa. Kanske älskar du att träffa människor, småprata och skapa glädje för andra. Eller så har du ett arbete där du verkligen får arbeta med kroppen och vara aktiv. Kanske har du tillfällen då du måste vara extremt fokuserad och hantera akuta situationer, något som gör att du känner en stark närvaro och glömmer allt annat? Ta en stund och fundera över vilka stunder du uppskattar i ditt jobb. Se om du kan förstärka dem ännu mer, eller ta bort något hinder för dem. Kanske har du rationaliserat bort det du gillar mest med ditt jobb för att känna dig mer effektiv? Kan du göra något för att förstärka, upptäcka eller hitta tillbaka till de trevliga stunderna?
3. Använd dina styrkor
Glädjen i att utföra en uppgift på ett bra sätt är en stark belöning i sig. Vad är dina styrkor i ditt arbete? När kommer du verkligen till din rätt? Tänk stort och smått. Dina gedigna yrkeskunskaper, din långa erfarenhet eller din förmåga att skapa bra stämning? Kan du hitta fler tillfällen att få använda dessa styrkor?
4. Utvecklas och utmanas lagom
Fortsätter du att utvecklas och utmanas i lagom takt? Om utmaningarna är för stora ger det stress och ångest, om de är för små blir vi uttråkade och rastlösa. Vad som är utmanande förändras också hela tiden. Uppgifter som fick dig totalt uppslukad för ett år sedan, kanske bara är jobbiga och småtråkiga idag. Du behöver inte lösa något nytt och därför ger de inte samma stimulans. Så hur ligger dina uppgifter i förhållande till din kompetensnivå? Driver de dig hela tiden lite framåt? Om inte, vilka områden skulle du vilja utvecklas inom? Det behöver inte vara kunskapsområden, utan kan också handla om personlig utveckling eller situationer du skulle vilja hantera på ett annat sätt. Undersök hur du kan utvecklas, testa och vidga komfortzonen.
5. Få fart på rutinuppgifterna
Kanske innehåller ditt yrke en blandning av rutinuppgifter och mer komplicerade uppgifter. De enkla rutinuppgifterna kan vara en skön vila för hjärnan. Men de kan behövas hållas kort så de inte sprider ut sig över hela dagen. Låt om möjligt dessa uppgifter få bestämda tider när du betar av dem. Behöver du få fart på motivationen så passar det utmärkt med yttre motivation i form av enkla belöningar. Tävla med dig själv, slå gårdagens tid, sätt upp mål, milstolpar och utmaningar. Det kan till exempel vara att hämta kaffe eller ta en paus när du har nått ett visst mål. Bara att få stryka saker från en lista och känna sig effektiv är en belöning värd att använda.
6. Återhämtning och energi
Det här är en viktig del av motivationen. Vi orkar helt enkelt inte utmanas, utvecklas och vara engagerade hela tiden. Vi behöver pauser, vila och återhämtning. Under arbetsdagen får det gärna vara en blandning av olika typer av pauser. Riktiga pauser där hjärnan får vila helt, sociala pauser med skratt och småprat och aktiva pauser i form av lätta uppgifter som ger snabb belöning. Ju mer vi utmanas och utvecklas, desto mer återhämtning behöver vi däremellan.
7. Riktning, mål och milstolpar
Ett arbete känns mer belönande när vi vet i vilken riktning vi är på väg, vad vi ska uppnå och när vi ska fira längs vägen. Diskutera med din närmaste chef kring mål och milstolpar som känns meningsfulla och genomförbara för dig. Finns det inte passande mål satta så hitta på dina egna!
8. Gemenskap och härliga kollegor
Att känna gemenskap och tillhörighet är en stark drivkraft för människan och en förutsättning för att vi ska må bra. Kanske är kollegorna det bästa med din arbetsplats, kanske drar du inte riktigt jämnt med dina kollegor eller kanske är du egenföretagare och har inga kollegor alls. Kan du hitta, eller förstärka, gemenskapen kan det vara en viktig pusselbit till större motivation och arbetsglädje. Se om du kan göra det på ditt sätt. Älskar du after work och storfika, ordna det! Gillar du inte alls den typen av gemenskap kanske din väg i stället är att spåna idéer med en kollega ibland. Det kan också finnas möjligheter utanför arbetsplatsen, till exempel i ett forum eller ett nätverk för din yrkesroll. Det kan vara väldigt värdefullt att kunna diskutera kluriga problem med likasinnade, eller bara prata om alla lustiga situationer som just ni kan hamna i.
9. Feedback
Får du ingen respons eller feedback på det du gör och har tröttnat på att anstränga dig? Börja med att bli medveten om att det är det här du saknar. Att bara lyfta upp känslan till en medveten nivå gör den mer konkret och inte längre en diffus känsla av missnöje. Kanske vet du egentligen att ditt arbete är uppskattat och kan påminna dig om det. Du kan också fundera på om det går att göra en förändring, kanske ta upp detta med din arbetsgivare eller den det gäller. Du kan också öva på att bekräfta dig själv eller hitta andra kollegor eller vänner som ger dig feedback.
10. Se över det som hindrar motivationen
Finns det saker som hindrar eller minskar din motivation? Kanske finns potentialen för motivation där, men något ligger i vägen. Det kan vara konflikter på arbetsplatsen, ständiga avbrott eller stress. När vi inte har tid eller arbetsro att utföra uppgiften med den kvalitet vi vill tappar vi lätt motivationen. Vi hinner inte göra det där lilla extra som skulle innebära att vi utmanade oss själva, lärde oss något nytt och kände stolthet över det vi gör. Vi kan inte använda vår kompetens fullt ut, och har inte tid och ork att utvecklas. I stället går vi på rutin och får varken det resultat eller den glädje vi hade kunnat få. Kanske finns det saker som ni på arbetsplatsen behöver ta ett gemensamt grepp om. Kanske kan du nå långt med planering, pauser och återhämtning.
Jag hoppas att du har hittat några tankar och idéer kring saker du skulle kunna fokusera på. Även små förändringar kan få stora effekter, eftersom motivationen påverkar det som påverkar motivationen. När vi känner större motivation får vi mer energi, blir mer kreativa, går framåt och gör ett jobb vi känner oss mer nöjda med. Vi kan alltså hamna i en positiv spiral med mer och mer välmående och motivation på jobbet.
Artikeln är skriven av Gabriella Wejlid, föreläsare inom motivation och författare till flera böcker om hjärnan, bland annat konsten att få hjärnan att göra som du vill.
Ny bok!
Konsten att få hjärnan att göra som du vill
Motivation - Vanor - Kreativitet - Fokus - Lugn
Boken är fylld av tips på hur du får hela hjärnan att dra åt samma håll, skapar mer flöde och gör livet enklare.
Boka en föreläsning om hjärnan
En inspirerande föreläsning om hjärnan, motivation & kreativitet.
Föreläsare motivation och arbetsglädje
Föreläsare hjärnan på jobbet
Föreläsare kreativitet