Hjärnan är plastisk. Det betyder att den hela tiden byggs om och formar sig efter hur den används. Vilka förmågor vill du träna upp?

Varje dag, hela livet, bygger hjärnan om sig för att anpassa sig till dina kunskaper, erfarenheter och tankar. Det gör att vi har alla möjligheter att forma hjärnan precis som vi vill ha den. Vill du ha hjärna som ser nya möjligheter? Eller som har stenkoll på namn? Läs exemplena nedan, och använd dem som inspiration för att stärka just det du vill bli bättre på!

  • Vill du bli bättre på att komma ihåg namn? Då behöver du få hjärnan att börja uppfatta namn som viktig och intressant information. Börja intressera dig för namn, läs om vad olika namn betyder och använd personens namn när du pratar med någon. Du kan också utmana dig själv genom att skriva ner så många namn du kan komma ihåg efter en fest eller en nyhetssändning på TV. Sakta men säkert kommer din hjärna ställa om sig till att uppfatta namn som intressanta och viktiga. Läs mer om minnesträning
  • Vill du bli bättre på att tänka i nya banor? Ta alla tillfällen att utmana hjärnans rutiner och att upptäcka nya vinklar. Sätt dig in i nya ämnen, läs nyheter från andra delar av världen, ät något nytt till frukost, skriv med fel hand och var öppen för nya människor, tankar och sammanhang. Se också kreativitet och humor.
  • Vill du få bättre arbetsminne? Arbetsminnet styr vår förmåga att koncentrera oss och hålla många saker i huvudet, och det kan tränas upp på ungefär samma sätt som kondition. När du behöver koncentera dig fullständigt på en uppgift som kräver att du håller mycket information i huvudet – då tränar du med all sannolikhet ditt arbetsminne. Det kan vara att spela schack, läsa avancerad litteratur, programmera, lösa sudoku eller lära sig en ny dans. Med andra ord, ge dig själv möjlighet att ibland fokusera fullt ut på något!