Vår hjärna mår bra av stimulans! Den som inte vill träna hjärnan med komplicerade pussel, kan lika gärna göra det med mycket färger, smaker, dofter och känselförnimmelser. Forskningen undersöker nu intressanta, och oväntade, samband mellan tändernas känslointryck och hjärnan. Kanske är det sambandet större än vi tidigare anat? Och kanske finns ett liknande samband med våra fötter? Kan nervsystemet påverkas av dagens lätt-tuggade mat och stötdämpande skor? Läs om forskning och teorier nedan.
Tänderna och hjärnan
Forskarna har sedan länge noterat ett samband mellan tandlossning och demenssjukdomar. Inte så konstigt kanske, båda hör till hög ålder och delvis liknande livsstilsfaktorer. Men mycket tyder nu på att själva tandlossningen kan orsaka, eller tidigarelägga, demenssjukdomar. Tänderna är ett mycket känsligt sinnesorgan som förmedlar mängder av signaler till hjärnan. Att tappa tänder innebär därför att hjärnan berövas sinnesintryck. Enligt studier på djur sker detta i så hög grad att delar av nervsystemet förtvinar. Sannolikt gäller det också om den mat vi äter är allt för lätt-tuggad, och tyvärr gäller ju det mycket av den mat våra äldre får. För hjärnan gäller alltså att maten, förutom att vara näringsrik, också bör vara färgrik, konsistensrik, doftrik, smakrik och varierad! Läs mer i tex DN:s artikel Tänderna är människans morrhår
Fötterna och hjärnan (egna teorier och reflektioner)
Jag köpte förra sommaren ett par ”five fingers” (barfotaskor). Skorna har separerade tår och så tunn sula att det nästan känns som att gå barfota. Jag har noterat några oväntade effekter som gör att jag börjar undra vad vanliga skor egentligen gör med våra fötter, kroppar och hjärnor.
- Efter att ha gått en hel dag på stan i five fingers, är jag betydligt mindre trött i fötter, ben och rygg än om jag gått i ”bra” sportskor med stötdämpning. Troligen beror detta på att stötdämpningen i dagens skor ändrar vårt steg, så att vi sätter ner hälen hårt i marken. Vi behöver mer och mer stötdämpning för att kompensera för detta. Men vad händer om vi gör tvärtom, och tar bort all stötdämpning? Det blir omöjligt att stöta i hälen på samma sätt, vi får istället ett mjukare och mer naturligt steg som tycks vara mindre påfrestande för kroppen. (Efter en periods invänjning.)
- Tårna har muskler! Den andra saken jag upptäckte var att jag i början snubblade på minsta ojämnhet. Det berodde på att de tre mittentårna helt enkelt inte insåg att de måste lyfta sig själva. Med vanliga skor lyfter man hela foten som en enda klump. Utan skor måste alla småmuskler i fötterna aktiveras, och varje tå måste börja lyfta sig själv. Vilken effekt har det här i längden på vår kropp och balans?
- Den tredje upptäckten var den ständiga massage och stimulans fötterna fick. Att trampa på en sten i barfotaskor gör inte ont, men det känns att det är en sten. Fötterna får hela tiden en mängd intryck och registrerar information från underlaget. Man känner skillnad på stenar, grus, sand, gräs, jord, asfalt, ojämnheter osv. Om forskarnas teorier om tänder här ovan stämmer, tänk om samma sak gäller för våra fötter? Tänk om vi berövar hjärnan en mängd viktiga sinnesintryck genom att stoppa in fötterna i dämpande skor?
Mycket av detta är teorier och egna reflektioner. Men hjärnforskningen upptäcker hela tiden nya saker som påverkar våra hjärna, ibland på helt oväntade sätt. Och i väntan på att forskningen kan förklara exakt hur det hela hänger ihop är det i mångt och mycket upp till oss själva att undersöka vad kroppen och hjärnan mår bra av.