hålla hjärnan frisk

Vad ska till för att man inte bara ska leva i 100 år, utan faktiskt ha kul i 100 år? Med ett skarpt minne, kreativa idéer och spännande intressen?

Gemensamt för pigga och hjärnfriska 100-åringar tycks vara en stor portion nyfikenhet, livsglädje och en avslappnad attityd till livet i stort. Studier visar att motion, hjärnträning, ett socialt och aktivt liv och bra mat har stor effekt på hjärnans åldrande och risken för demenssjukdomar.

Här är fler tips som det visat sig att hjärnan mår bra av, på både kort och lång sikt.

 • Överraska hjärnan och låt den ha roligt!
  Gör något annat än det du brukar så att hjärnan vaknar till och aktiverar nya delar. Prova något som inte är din grej, som du inte kan eller som du inte gör längre. Brukar du sitta och tänka framför en dator? Gå ut och lek något, måla en tavla, spela gitarr, prova om du kan klä på dig med förbundna ögon…
  Brukar du måla och spela gitarr? Sätt dig och tänk framför en dator.
 • Låt hjärnan vila. Konstant stress är förödande för hjärnan, och försämrar minnet både på lång och kort sikt. Ge hjärnan en stunds vila från information och virvlande tankar. Meditation har visat sig ha mätbara positiva effekter på hjärnan. Det kan räcka med att bara blunda och andas en stund.
 • Få igång cirkulationen
  Hjärnan krymper normalt med tilltagande ålder, vilket ofta leder till sämre minne och demenssjukdomar. Men studier visar att hjärnan krymper mindre hos dem som är fysiskt aktiva. Risken för att drabbas av minnesproblem kan därmed halveras. Och det tycks räcka med att promenera en eller ett par kilometer om dagen. Att röra på sig brukar också sätta fart på kreativiteten.
 • Släpp taget om ånger, skuld, stress, bitterhet, irritation och andra långsiktigt negativa känslor som dränerar hjärnan på energi. Släpp istället fram nyfikenhet, närvaro, acceptans och glädje. Känslor som får hjärnan av slappna av och må bra.
  Forskning visar att både känslor och tankar tränas in i hjärnan. Man kan helt enkelt vara stressad och irriterad av den enkla anledningen att hjärnan är tränad i att vara stressad och irriterad. Med medvetenhet, uppmärksamhet och lite envishet kan man välja själv vad som ska tränas in i hjärnan. Och börja redan nu, det blir svårare att träna om efter 90.