Minnesträning

Minnesträning kan innefatta allt från att träna upp arbetsminnet till att hitta smarta minnesstrategier för det man vill komma ihåg. Här kommer en guide till hur du kan få ett ännu bättre minne!

Arbetsminnet

Arbetsminnet hanterar det du håller i huvudet just nu, och är mycket begränsat. Man kan bara hålla ett visst antal saker i huvudet samtidigt, och de finns bara där så länge vi aktivt tänker på det. När vi blir avbrutna, eller fokuserar på något annat, kan det som nyss fanns i arbetsminnet bli som bortblåst. När vi tänker ”jag måste komma ihåg att ringa det där samtalet sen” har vi det ofta bara i arbetsminnet, och tanken försvinner alldeles för lätt.

Arbetsminnet går till viss del att träna upp. Vi tränar arbetsminnet något när vi är fullständigt koncentrerade på en uppgift där vi håller mycket information i huvudet. Några exempel är schack, programmering, sudoku, läsning, huvudräkning, dataspelande, memory och koncentrationskrävande sporter.

Vi kan också bli bättre på att hantera arbetsminnet, genom att minska onödiga störningar, ha en bra planering och ge hjärnan en balans mellan ansträngning och vila.

Långtidsminnet

När man ska komma ihåg något lite längre räcker inte arbetsminnet till. För att verkligen minnas något behöver vi placera det på ett bra sätt i långtidsminnet. Det bästa är om vi redan från början placerar informationen så att den blir lätt att hitta. Så att säga i rätt hylla i rätt pärm i minnesarkivet. Till det kan vi använda minnesknep och minnesstrategier.

Minnestekniker och minnesstrategier

De tre budorden för ett superminne är associering, visualisering och placering. Dessutom måste information vi ska komma ihåg vara intressant. När vi ska komma ihåg en kod associerar vi ofta till andra siffror, exempelvis ett årtal. När vi gör detta kopplar vi samman den nya informationen med något som redan sitter stadigt på plats i hjärnan. Vi hänger helt enkelt upp koden på en färdig ”minneskrok”. För att förstärka den här kopplingen ännu mer kan vi även skapa en stark och intressant mental bild av vår association.

Ett exempel på minnesstrategi:

Har du fått lösenordet ”2GfDxx” av din kreativa datatekniker och försöker pressa in det i hjärnan så kommer du bara att trötta ut ditt arbetsminne. Hjärnan uppfattar förmodligen den här informationen som fullständigt meningslös. Du behöver alltså spara ner den på ett smart sätt i långtidsminnet, och få hjärnan att uppfatta den som intressant!

Du kan exempelvis prova att se framför dig hur 2 GALNA fiskmåsar DUNSAR ner på din x-tangent. Hur skulle det se ut? Hur skulle det låta? Och visst kan du lära dig koden nu? En tvåa… ett stort G, f, ett stort D och så landar de båda två… x, x. Har du verkligen sett bilden framför dig tycker din hjärna att den är mycket uppseendeväckande och definitivt värd att lägga på minnet. Visst behöver du träna ett par gånger även här, men oftast sitter den förvånansvärt snabbt. Den sitter också länge, eftersom du har använt dig av placering, dvs koden har en naturlig koppling till din dator vilket gör att du har en röd tråd att fiska efter.

När du gör dessa nya associationer i hjärnan händer samtidigt något mer. Du skapar en helt ny bild och gör en helt ny koppling. Det här tränar upp din förmåga att snabbt associera och använda din kreativitet. Det är också utmärkt minnesträning, eftersom din hjärna blir mer van vid att använda minnet.


Mer om minne och minnesträning:

  • E-kurs i minnesträning Gå en interaktiv e-kurs med spel, övningar och tekniker för att bland annat memorera namn, koder och siffror. Läs mer >>

För företag och skolor: