Träna minnet

Vill du bli bättre på att komma ihåg detaljer, hålla fokus och förbättra ditt minne? Då har du kommit rätt! Här delar vi med oss av sju smarta sätt att träna minnet – enkla, effektiva och beprövade metoder som passar alla. Att träna minnet är inte bara viktigt för studenter eller yrkesverksamma – det är också en investering för framtiden. Regelbunden minnesträning hjälper oss att hålla hjärnan alert oavsett ålder. Här är några sätt du kan träna ditt minne och få hjärnan att prestera på topp!

1. Använd minnesknep (Mnemotekniker)

Mnemotekniker är ett smart sätt att träna minnet genom att skapa enkla kopplingar mellan saker du behöver minnas. Genom rim, akronymer eller att visualisera bilder blir det lättare att komma ihåg namn, listor eller annan fakta.

Ett exempel är när vi minns koder genom att associera till saker vi redan kan – en gammal adress, ett personnummer eller någon annan fakta som redan sitter på plats i huvudet. Det här kan vi använda mycket mer, sätt igång fantasin och hitta en association till det du vill komma ihåg!

2. Repetera i intervaller

Repetera det du vill komma ihåg med ökande intervaller för att stärka minnet på lång sikt. Repetera till exempel en gång senare samma dag, sedan två dagar senare och därefter en vecka senare. Då stärker du minnet och ser till att det fastnar ordentligt i hjärnan.

3. Anteckna och rita för hand

Att skriva och rita för hand aktiverar hjärnan och förbättrar minnet. När du läser något du vill komma ihåg, anteckna eller rita det på sidan om. Då hjälper du hjärnan att bearbeta och lagra informationen.

4. Testa dig själv och kom ihåg mer

När du har läst ett stycke du vill komma ihåg, lägg handen för och återberätta det för dig själv med dina egna ord. Då behöver hjärnan engagera sig på ett helt annat sätt för att sortera och förstå texten. Det här är ett effektivt sätt att få innehållet att fastna i hjärnan.

5. Träna fysiskt

Motion är viktigt för hjärnan och minnet. När vi rör på oss ökar blodflödet till hjärnan, vilket stärker minneskapaciteten och förbättrar vår förmåga att koncentrera oss. Forskning har visat att det räcker med promenader några gånger i veckan för att förbättra minnet.

6. Träna minnet med utmaningar

Träna minnet aktivt genom att memorera inköpslistor, spela memory, lösa korsord eller använda andra hjärntränande pussel för att hålla hjärnan aktiv. Genom att regelbundet utmana hjärnan med nya problem förbättrar vi både minnet och förmågan att tänka logiskt.

7. Lär dig något nytt

När vi lär oss något nytt aktiveras flera delar av hjärnan, vilket hjälper till att skapa nya kopplingar. Att ta upp en ny hobby eller lära sig ett nytt språk är utmärkta sätt att hålla hjärnan och minnet igång.


Träna minnet med en e-kurs:

Seminarier för företag och skolor:


 

Referenser om att träna minnet

Minnesträning, eller kognitiv träning, handlar om att förbättra hjärnans förmåga att lagra och hämta information. Forskning har visat att minnesträning kan stärka hjärnans plasticitet – dess förmåga att förändras och anpassa sig – vilket är viktigt för att förbättra kognitiva funktioner. Att träna minnet regelbundet kan till exempel stärka arbetsminnet och hjälpa till att minska åldersrelaterad kognitiv nedgång.

En studie av Nyberg et al. (2012) visar att olika typer av träning kan aktivera områden i hjärnan kopplade till minnet, som prefrontala cortex och hippocampus, och därmed öka hjärnans plasticitet. En annan studie, Jaeggi et al. (2008), visade att arbetsminnesträning kan förbättra den flytande intelligensen, vilket innebär förbättrad förmåga att lösa problem och tänka logiskt.

Genom att kontinuerligt träna minnet kan vi alltså stödja hjärnans utveckling, hålla kognitiva förmågor skarpa och skapa en mer motståndskraftig hjärna som klarar av framtida utmaningar.