Träna hjärnan

1. Lös korsord eller sudoku
Här letar du runt i hjärnan efter möjliga lösningar och provar olika vägar. En rejäl genomkörare för hela hjärnans nätverk!

2. Se humorprogram eller stand up comedy
Humor är perfekt hjärnträning, och bygger nästan alltid på att göra nya kopplingar i hjärnan. En komikers främsta trick är att leda in oss på en välbekant tankebana för att sedan göra ett tvärkast till något helt oväntat. Vi upptäcker en ny lösning, ett nytt tankesätt eller en oväntad kombination. Vi skrattar, och hjärnan njuter.

3. Läs
När vi läser skapar vi hela tiden bilder i huvudet, vilket underhåller hjärnan betydligt mer än när bilderna levereras färdiga via TV:n.

4. Träna med korsvisa rörelser
När vi använder kroppen måste såklart även hjärnan jobba. Och alla rörelser där vi korsar vänster och höger sida tränar upp samarbetet mellan de båda hjärnhalvorna. (tänk: nudda höger knä med vänster hand). Dans, gympa och jonglering får ofta in de här rörelserna.

5. All form av motion
All träning är bra. Det ökar blodgenomströmningen och syretillförseln i hjärnan och förbättrar nybildandet av hjärnceller. Det har dessutom visat sig kunna påverka signalsubstanser som serotonin, dopamin och endorfiner, som styr vårt välbefinnande.

6. Spela musik, måla.
Kreativa aktiviteter är utmärkt avkoppling som låter hjärnan utvecklas.

7. Gör saker på helt nya sätt
Ta en annan väg till jobbet, läs tidningen upp och ner, prova göra dina arbetsuppgifter i en helt annan ordning eller på ett helt annat sätt.

8. Lär dig ett nytt språk
Annons för Babbel:
Tips! Tjänsten Babbel är ett jättebra och kul sätt att lära sig ett nytt språk, eller att bli ännu bättre på ett språk. Träna via en app med korta lektioner, dialoger och övningar. Det finns bland annat engelska, tyska, spanska, italienska, franska och många fler.  Testa Babbel här! (annonslänk).

9. Ät bra mat
Frukt, grönsaker och fisk med omega 3 är extra bra för hjärnan.

10. Sov gott och stressa mindre
Stress och sömnbrist är de vanligaste orsakerna till dåligt minne och koncentrationssvårigheter. Så ge din hjärna tillräckligt med välbehövlig vila.


Du kanske också gillar: