Visst kan du känna hur hela hjärnan får jobba när du sitter med ett klurigt korsord eller en sudoku?
Korsord som hjärnträning
Korsord tränar hjärnan på mängder av sätt. Det börjar med själva ordleken i ledtråden. ”Vad menar de egentligen?” ”Kan det här ordet tolkas på något annat sätt?” Här får hjärnan klura ordentligt och testa möjligheter och kopplingar. Därefter går hjärnan igenom hela sitt samlade ordförråd. Vilka ord kan jag som börjar på S och innehåller ett O och är fem bokstäver långt? Ibland kan det vara något du vet att du har hört för länge sedan. Ett ord eller en faktauppgift som du kanske inte använt på åratal. Hjärnan får börja leta längre och längre in i minnets vindlingar. Väcka liv i sovande kopplingar och rota runt i glömda arkiv. Och visst kan det ta lite tid ibland! Men förr eller senare brukar vår envisa hjärna lyckas med sin uppgift – och de sovande kopplingarna vaknar till liv. Att leta sig tillbaka i minnet på det här sättet aktiverar stora delar av hjärnan och håller den frisk och uppvärmd.
Här tränar du din språkliga förmåga, ditt minne och din förmåga att se olika möjligheter och varianter. Det har du nytta av i allt från vardagsproblem (vad händer om man gör så här?) till att läsa juridiska dokument (vänta nu, kan det här också betyda något annat?).
Sudoku som hjärnträning
Sudoku är ett utmärkt sätt att både värma upp hjärnan och koppla av. Det kan faktiskt ge samma positiva effekter som meditation, eftersom du fokuserar all din uppmärksamhet på en enda sak. Minnet du använder är framförallt ditt korttidsminne/arbetsminne. I det här minnet kan man normalt hålla sju saker samtidigt. Men ny forskning visar att även detta minne går att träna upp. Sudoku är alltså utmärkt för en bättre koncentrationsförmåga och ett starkare arbetsminne. Det här har du sedan nytta av när du behöver lösa koncentrationskrävande uppgifter eller hålla många saker i huvudet samtidigt. Sudoku tränar också ditt logiska tänkande och förmågan att se mönster och samband.
Du kanske också gillar: