lär av framgången

Vi får ofta höra att vi lär oss av våra misstag. Det är till viss del sant, men för hjärnan sker den effektivaste inlärningen genom att lyckas!

Forskningen
Forskarna har bland annat tittat på vad som händer i hjärnan på apor som löser olika uppgifter. När aporna lyckades med uppgiften syntes en stor aktivitet i hjärnan, och de kunde sedan lätt upprepa framgången. När aporna misslyckades syntes väldigt liten aktivitet i nervcellerna, och ett misstag följdes ofta att ytterligare ett misstag. Läs om undersökningen i SvD.

Varför är det så?
Hjärnan är formbar och förändras hela tiden efter hur den används. En tanke vi har tänkt förut är mycket lättare att tänka igen, oavsett om den är bra eller dålig för oss. Något vi har lyckats med förut är alltså mycket lättare att lyckas med igen – och att bli bättre på för varje gång.

Hur gör man då?
Ett knep för inlärning är alltså att lyckas. Hur gör man då det?

  • Föreställ dig att du lyckas. Hjärnan har svårt att skilja på fantasi och verklighet. Har du sett framför dig hur du utför något perfekt så lagrar hjärnan det som en erfarenhet som den kan använda nästa gång.
  • Ta efter någon som lyckas. Ända sedan vi var nyfödda har hjärnan lärt sig genom att härma andra. Studera de som lyckas med något. Vad gör de? Hur gör de? Vilken känsla finns i det de gör? Ta efter det som är bra och gör det till ditt!
  • Gratta dina konkurrenter. Avundsjuka signalerar till hjärnan att tillgångarna är begränsade och att det inte räcker till alla. Uppskatta och lär av all framgång du ser omkring dig, då tränar du hjärnan att se framgång och möjligheter.