Sätt igång idéflödet

Det största hindret för nya idéer är vår egen starka censur och våra höga krav på oss själva. Vi vill ju inte komma på några dåliga idéer – några ogenomförbara, tråkiga eller redan prövade. Det här leder till att vi ofta stoppar våra idéer innan vi ens har tänkt färdigt. Men vågar vi släppa fram en idé, hur dålig den än är, brukar det leda till fler. Och ju fler idéer vi får desto större chans är det att vi kommer på något riktigt bra.

För att sätta igång idéflödet behöver man alltså välkomna alla idéer. Bedöma dem kan man göra i ett senare skede. Här kommer något att öva på!

Välj en helt vanlig vardagssyssla, till exempel att klä på sig, gå till jobbet eller laga mat. Tänk nu ut 10 helt nya sätt att göra detta på. Tänk stort, smått, baklänges, tvärtom… Försök komma på den absolut dummaste idén, den tråkigaste idén, den kärleksfullaste idén, den jobbigaste, den roligaste… Räkna varje idé och säg till din hjärna att det var en fantastisk idé. När du är klar kan du tänka ut 10 till!

När du accepterar dina idéer och är inställd på många idéer, istället för bra idéer, kommer du runt censuren och sätter igång idéflödet. Och visst har hjärnan riktigt roligt?

Tillbaka till kreativitetsövningar

Tillbaka till kreativitet